Idiazabal

Quesería Goine Gaztandegia Idiazabal

5/7/2023

Tolosaldeko Asteasu herrian kokaturiko gaztandegia dugu Goine. Maria José Hidalgo eta bere senarra den Joseba Oteguik zuzentzen dute gaurko egunean Gorua Goiena baserriko gaztandegia. Baserria 1783-an Ernioren magalpean sortu bazen ere, XX. mendean gertaturiko sute batek eraman zituen bikote gaztea baserria berreraiki eta gaztandegia sortzeko pausua ematera. 2005. urtetik beraz, Joseba eta MªJosek osaturiko taldeak zuzentzen du gaztandegia.

Ernioko magalean dituzte ardiak, guztiak latxa arrazakoak eta, dituzten instalazio berriei esker ezaugarri ezberdineko gaztak egiten dituzte. Berrikuntzan oinarriturik beraz gazta ezberdinak sortu dituzte urtetan zehar, sari ezberdinak irabaziz eta nazioartean erreferente izatera iristen. Berrikuntzen artean trufazko ardi gazta aurkitzen dugu, zeinak zapore eta usain lakteoak trufaren umami zapore indartsuekin uztartzen diren.

  • Gorrotxona behi gazta: behiaren esne freskoa eta lau hilabeteko ontza duen gazta.
  • Yrula Naturala: ardi gazta prozesuan neguko trufa beltza bisuran gehitzen zaion gazta. Gutxienez bi hilabeteko ontzea du.

 

Quesería Goine

La quesería Goine está en el pequeño municipio rural de Asteasu, en la comarca de Tolosaldea. Ubicada en el caserío Gorua Goine, actualmente la dirigen Maria José Hidalgo y su marido Joseba Otegui. Desde al menos 1784, el caserío ha estado dedicado al cuidado de las ovejas y la elaboración de quesos. Cuando a finales del siglo XX el caserío sufrió un incendio, la actual generación reformó el inmueble en 2005 adecuando los espacios a las necesidades actuales.

En los prados del monte Ernio, las vacas de los caseríos colindantes acompañan las ovejas de raza Latxa de la quesería Goine. Además de la elaboración de quesos amparados por la Denominación de Origen Idiazabal, en Goine también elaboran quesos de estilos novedosos. Entre otras referencias, encontramos el queso de oveja con trufa.

Los productos que puedes encontrar en nuestra tienda son:

-Queso de vaca Gorritxona: queso elaborado a partir de leche cruda de vaca. Al menos cuatro meses de maduración.

-Quso Yrula Natural: queso de oveja con trufa negra. Al menos dos meses de maduración.