Gastronomía de caserío

GASTRONOMÍA DE CASERÍO / BASERRIKO GASTRONOMIA

22/4/2021

BASERRIA GARA

Aurten inoiz baino gertukoagoak gara gure sagardotegiko menuarekin. Gure gertutasun eta ekoizlearen zaintza filosofiarekin jarraituz BASERRIA proiektua lantzen hasi gara 2021. urte honetan. 

Baserriak gurean aspalditik egon dira. Egungo itxura baina, XVI. mendean hartzen hasi ziren zenbait adituren arabehera eta beti egon dira garaian garaiko behar ekonomikoei loturik. Demografiaren azkundeak bultzaturik egitura hauek euskal paisaiean zehar zabaltzen hasi ziren. Baserri, etimologiari begiratu ezkero, elementu aislatuak ez zirela konturatuko gara (basoko herriak), elkar laguntzen zirela eta norbanakoaren biziraupenerako baina komunitatearen ongizatea jarriz helburu.

Gure BASERRIA beraz tolarearen inguruan biltzen da eta sagardogintza da bere helburu nagusia. Sagastiez inguraturik aurkitzen dugu eta teilatua partekatuz, gure bidelagunak aurkitzen ditugu. Bizilagun hauek, BASERRIAREN elementu ezberdinetan aurkitzen ditugu:

 

  • SAGASTIA: Oihan, Felix, Sheilla, Txiki, Joseba, Hur.
  • BARATZA: Manu, Egoitz, Ibon
  • OILATEGIA: Txiki
  • UKUILUA: Urko
  • TXERRITOKIA: Basatxerri
  • GANBARA: Idoia, Joseba, Maria José, Xebas, Desire, Javier, Jon eta Maria.
  • UPATEGIA: Joseba eta Hur.

Bidelagun hauez gain, beti gure ondoan egon den bidea aurkitzen dugu, mundura lotzen gaituena eta gure lurrak ematen ez dituen produktuak gerturatzen dizkiguna. Bide honi Errege Bidea deritzogu.

  • Arraia: Rosa Mari, Lizartza, Cubamar
  • Txokolatea: Rafa Gorrotxategi
  • Helatua: Fernando
  • Haragi inportatua: Urko

Aurtengo sagardotegi menuan beraz gure BASERRIKO eta gure auzokideak diren etxeetako produktuak dastatzeko aukera izango duzu. Haragien jatorria aukeratzeaz gain, postrean euskal gazta ezberdinen dastatzea izango duzu: Ekiola gaztandegia, Goine gaztandegia, Garoa gaztaindegia eta Onkizu gaztandegia.

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SOMOS CASERÍO

Este año nuestro menú de sidrería es más cercano que nunca. Siguiendo nuestro camino damos un paso más en el trabajo con el productor iniciando el proyecto CASERÍO. Un proyecto que busca poner en valor la gastronomía y cultura del caserío vasco.

Según distintos expertos debemos al siglo XVI la creación de los caseríos como los conocemos hoy en día. Diseñados para conseguir la subsistencia de una unidad familiar en el entorno rural hicieron suyo el paisaje vasco a lo largo de los años y, tras el aumento de la demografía en las ciudades, llegaron a incluso coronar los parajes más lejanos de las llanuras vascas. Desde su origen, sin embargo, y prueba de ello su etimología y/o la arqueología, estas unidades no estaban solas, convivían con otros caseríos para la supervivencia de la comunidad.

Es por eso que reivindicamos que somos caserío, que en estos momentos tan complicados somos uno y que, bajo el mismo techo, podemos crear valor desde el origen del productor. Nuestro caserío nace del lagar y está rodeado por los manzanales. Compartiendo el mismo techo encontramos las distintas partes del caserío que forman nuestras vecinas productoras y compañeras de viaje. En nuestro caserío encontramos, por lo tanto:

  • El manzanal: Oihan, Felix, Sheilla, Txiki, Joseba, Hur.
  • La huerta: Egoitz, Manu, Ibon
  • El gallinero: Txiki
  • La cuadra: Urko
  • La pocilga: BasatxerriEl desván: Idoia, Joseba, Maria José, Xebas, Desire, Javier, Jon eta Maria.
  • Bodega: Joseba y Hur.

Y como los caseríos nunca han estado aislados sino más bien conectados al mundo gracias a las carreteras, nuestro caserío también se conecta al mundo por el Camino Real. De aquí obtenemos los productos que no encontramos en nuestra tierra como:

  • Pescado: Rosa Mari, Lizartza, Cubamar
  • Chocolate: Rafa Gorrotxategi
  • Café: Aitona
  • Helado: Fernando Saez Duarte
  • Carne de importación: Urko