EKIOLA

Quesería Ekiola Gaztandegia Ossau Iraty

26/5/2020

Iraty mendiaren magalean, Donibane Garazitik 10 kilometrora aurkitzen dugun Gamarthe herrian topatzen da Ekiola gaztandegia. Desire Loyatho, urte luzez aritu zen bertan lanean bere berezko egitasmoa martxan jarri arte, Ekiola gaztandegia. Gaurko egunean, bere emazte Kati eta alabarekin Pantxikarekin batera egiten dituzte gaztak.

Ossau-Iraty AOC sormarkaren barruan, bertako latxa ardiaren esnearekin egiten dituzte gaztak, etxolako zein udako edo mendiko betiko gaztak, bai eta belaunaldi berriek sorturiko gazta berritzaileak ere. 400 ardiren bueltan, hauen elikagaiaren zaintza dugu Ekiolaren filosofiaren ardatz. Udaberrian mendian jan ditzaketen elikagaien nutrienteak bilatuz, Bleu-Blanc-Coeur elkartekoak dira, zeinak lehen mailako elikagaiak era jasangarri baten erabilera bilatzen duen. Omega 3-an oso aberatsak diren liho haziak, zerealak eta hazien nahasketarekin beraz, mendiko betiko elikagaiak izatea bilatzen dute. Honekin batera, Ekiola gaztandegiko ardiek gazura hartzen dute.

“Jaten duguna gara” esaera beraz kasu honetan, gazten gorputzean, testuran eta zaporeetan aurkituko dugu. Tradizioekin jarraitzeko asmotan, Maiatzetik Udazkena iritxi bitarte, Ekiolako 400 ardiak Iraty-ko mendira joaten dira altuera handiagotan dauden belardietan jatera. Bertan duten bordari esker, sor markan ezberdintzen duten Mendiko edo Udako gazta ere egiten dute Loyathotarrek.

Gure janari biltegian aurki ditzakezue ondorengo gaztak:

  • Ossay-Iraty AOC sormarka: esne gordinarekin egindako eta, ehuneko handi batean muturgorriekin egindako gazta. Gutxienez 4 hilabetez izaten dituzte ontzen. Aipaturiko elikagai zaintza egokien antzematen den gazta, testura zein usain ezin hobeak.
  • Ekigorri: garai berrien sinbolo, gorputz biguneko eta azal gorriko ardi gazta. Ontza txikia izaten dute eta eskuz garbitzen dituzte gaztak egunero. Esne gordinarekin egindako gazta.
  • Arditik: tradizio handiko bi gazta eremuen arteko batasuna. Camembert estiloa duen gazta baina, ardi latxarekin egina.

Informazio gehiago: http://www.fromage-de-brebis.fr/page/montagne

 

 

EKIOLA

A menos de 10 kilómetros de Donibane Loitzune (San Juan Pie de Puerto) en las laderas del monte Iraty, encontramos en el pequeño municipio de Gamarthe la quesería Ekiola. Desire Loyatho estuvo trabajando en el mismo caserío que acoje ahora su proyecto más personal. Junto a Kati y Pantxika elaboran los quesos más tradicionales de Ossau-Iraty.

Con los rebaños de las ovejas latxa, Muturgorri y Muturbeltz, los quesos elaborados por la familia Loyatho son variados. Los más tradicionales, las amparadas por la AOC Ossau-Iraty, las elaboran tanto en el caserío (invierno) como en el monte (verano), siguiendo así con la tradición milenaria de la trashumancia. Con la llegada de las nuevas generaciones a la cadena de producción, también elaboran quesos más innovadores para la región. El queso cremoso con corteza roja o el Camembert de oveja latxa son algunos de los mejores ejemplos.

Su rebaño de aproximadamente 400 ovejas se alimenta en verano de los prados de altura del monte Iraty y, son alimentadas en invierno siguiendo una meticulosa dieta de alimentos con alto contenido en Omega 3. Partes de la asociación Blanc-Bleu-Coeurt, tratan de equilibrar siempre los alimentos del invierno con los que el animal comerá en verano.

Quesos disponibles en nuestra tienda online:

-Ossau-Iraty AOC: queso tradicional de la región amparado por la AOC. Elaborado principalmente por la leche cruda de las ovejas Latxa “muturgorri” en invierno y madurado al menos 4 meses en el caserío.

-Ekigorri: queso cremoso con corteza roja elaborado con leche cruda de las ovejas Latxa. Limpiado a mano durante la pequeña maduración que tienen.

-Arditik: queso estilo camembert elaborado a partir de leche cruda de las ovejas Latxa.

 

Más información en: http://www.fromage-de-brebis.fr/page/montagne